19 August 2008

Teknisk Ukeblad: Mot prototyp for havbunnsboring

Seabed Rig vil flytte boreprosessen ned på havbunnen. Nå er de ett skritt nærmere målet. Se video!
I tre år har de arbeidet med å finne en løsning som kan gjøre leteboring både enklere, smartere og billigere. De utvikler derfor en robotisert, fjernstyrt boreplattform som kan plasseres på havbunnen ned til 3000 meters dyp.

Plattformen plasseres på havets bunn i et modulisert system fra et installeringsskip på overflaten.

Se video av installasjonen. (Link removed. Please see animation folder for videos) 

Roughneck klar
Det første av fem kritiske komponenter i den fullautomatiserte boreprosessens hjerte, rørtangen (iron roughneck), er klar i fullskala. Den vises frem under ONS.

Samtlige kritiske komponenter skal bli ferdige i fase 2, som avsluttes i 2010 med testing av prototypen med alle de kritiske komponentene på plass, ved IRIS Rogalandsforskning.

– Når de kritiske komponentene er klare må vi vise at systemene er pålitelige. Derfor har vi det siste året jobbet mye med operasjons- og backup-prosedyrer (contingency prosedyrer), i tillegg til mekanisk design og integrasjon mot styre- og kontrollsystemene, sier adm.direktør i Seabed Rig, Lars Raunholt.

StatoilHydro og Stanford
Finansieringen av fase 2, som skal koste 50 millioner kroner, er også snart i boks. StatoilHydro, som støttet prosjektets første fase med 8 millioner kroner, gir 15 millioner kroner til fase 2.

Fra Forskningsrådets Demo 2000-program får de 6 millioner kroner, og de regner med å få nærmere ti millioner i statlige midler fra Skattefunn og Innovasjon Norge. Ellers finansieres fase 2 av egenkapital.

Samtidig jobbes det videre med løsninger for fjernstyring og robotisering. Seabed Rig har allerede innledet et samarbeid med en professor i robotisering ved Stanford University i California. En IRIS-forsker som har jobbet med Seabed Rig skal utplasseres ved Stanford noen måneder neste år, med støtte fra Forskningsrådets Petromaks-program.

– Vi er positive, og resultatene så langt lover bra. Vi håper å kunne gjøre den første kommersielle havbunnsboringen i 2013, sier Raunholt.

"[bilde]"
Denne grafiske fremstillingen viser hvordan Seabed Rig ser for seg kontrollrommet som boreplattformen på havbunnen skal styres fra

Original source: www.tu.no/ons/article177219.ece